Sunday, April 15, 2007

Mashup

Biöp: Web 2.0 Mashup feladat:

Az ötlet:
Az ötlet az lenne, hogy csinálni kéne egy oylan azonnali információs elérhetőséget a könyvtáraknak, amihez a "felhasználóknak" nem kell fizikailag a könyvtárban tartózkódniuk az információkérés pillanatában. Szerintem ezáltel úgymond meg lehetne növelni a könyvtárat használók számát, egy statisztikában jól nézne ki a könyvtárhasználók számának növekedése. A könyvtáraknak is jó érzés lenne ez, illetve nemzetközi megítélésünknek sem árthatna.

"Megvalósítás":
Úgy gondolom, hogy ezt az ingyenesen használható Skype- on keresztül lehetne a legjobban megvalósítani. A potenciális felhasználók, otthonról kényelmesen kérhetnének segítséget a könyvtáraktól, illetve ez összekapcsolható a mobiltelefonokkal is, így szinte bárhol, bármikor kaphatnánk azonnali információt.
Ehhez természetesen nagyon sok számítógépre és biztos internetkapcsolatra van szükség a könyvtárakban.

Jövőkép:
Ha sikerült létrehozni egy ilyen jólműködő rendszert esetleg azon is el lehet gondolkozni, hogy a jelenlegi, igencsak hosszú időt igénybevevő és valójában az olvasó számára kényelmetlen könyvtárközi kölcsönzést továbbfejlesszük oly módon, hogy a létrehozott információs rendszeren keresztül magát a kért dokumentumot (digitális) rögtön a felhasználóknak küdjük el, esetleg kérhesse a dokumentum otthonába való postázását.


(A projekt létrehozásában csapatmunkára számítok)

3 comments:

ThePro said...

Az ötlet szerintem nagyon jó, konkretizálhatnád kicsit hogy az infromációkérést milyen módon képzeled el: automatikus beszédfelismeréssel, karakteres kereséssel, esetleg élő operátorral?
Egyáltalán ilyen szolgáltatásokra terjedne ki a rendszer: információkérés, esetleg könyvtári szolgáltatások (könyv kivétele, hosszabbítása), vagy akár indexelés (tehát könyvtári gyűjtőmunka?)
Hogyan lehet megoldani az esetleges fizikai igényeket? (könyv, CD mint objektum mozgatása)
Egyébiránt a felhasználót nem kell idézőjelbe tenni. :)

mm said...

Hm, részben már létezik hasonló, lsd. néhány könyvtár Skype-os elérhetősége (az OSZK oldalán alul ott van a Skype kis 'emblémája', most pl. online is, a MOME is elérhető így). Esetleg a könyvtárok közti kommunikáció céljára nem elterjedt. V. nincs meghatározva pontosan, h mire is kívánják használni, ezt tovább lehetne gondolni, ahogy proxy is írta. V. hogy hogyan lehetne vonzóvá tenni a könyvtáraknak, akik még nem alkalmazzák.

Радомир Эра said...

Ha pénzügyi problémái voltak, akkor ideje mosolyogni. Csak akkor kell felvennie a kapcsolatot Benjamin úrral, ha felveszi a hitelt és az Önnek megfelelő fizetési határidőt, és három munkanapon belül megkapja kölcsönét. Most hatodik alkalommal részesültem 700 ezer dolláros kölcsönben, 180 hónapos időszakra azzal a lehetőséggel, hogy a lejárat előtt fizetem. Benjamin úr segített nekem a kölcsönben. Vegye fel a kapcsolatot vele, és látni fogja, hogy őszinte ember, jó szívvel. E-mail címe: lfdsloans@outlook.com, és a WhatApp telefonszáma: + 1-989-394- 3740